Beroepsgerichte onderdelen
Kennismaken met de zorg
In deze module komt de volgende onderwerpen aan bod; geschiedenis van de zorg, financiering, beroepsethiek, patiëntveiligheid, zorg en technologie, branches en zorg, kennismaken met de doelgroep (ziekte en gezondheid, ontwikkelingsfasen, gedrag en gedragsproblemen en interculturele zorg).
Zorgverlening in de kraamzorg, VVT en thuiszorg
Als verzorgende kun je in verschillende branches gaan werken. Tijdens deze module is er aandacht voor de verschillende branches en de aandachtspunten en werkzaamheden die daarbij komen kijken.
Anatomie, Fysiologie en Pathologie (AFP)
Via deze vakken doe je kennis op van de bouw en het functioneren van het menselijk lichaam, en de belangrijkste ziekten met hun behandelwijze. Tevens worden enkele medische termen besproken. De anatomie, fysiologie en pathologie is voorbereidend op het uitvoeren van de basiszorg, het geven van instructie en de verpleegtechnische handelingen.
Individuele zorg en methodisch werken volgens plan
Om persoonlijk zorg te kunnen bieden is het belangrijk dat je voorschriften kunt toepassen en veranderingen kunt signaleren. In deze module komt verder aan bod; persoonlijke en uiterlijke verzorging, voeding en uitscheiding, mobiliteit, slapen en waken en bedrust, vitale functies, intimiteit en seksualiteit, aandachtspunten en het lichaam.
Regievoering en vakontwikkeling in de zorg
Communiceren is een belangrijk onderdeel van je beroep als verzorgende. In deze module besteden we aandacht aan het communicatie proces, het ontwikkelen van jezelf als zorgprofessional, de beroepshouding, communicatie met de zorgverlener en het samenwerken met collega’s. Verder komt het geven van voorlichting, advies en instructie aan bod. Wat is het en hoe pas je het toe ter bevordering van zelfmanagement.
Professioneel handelen, werken aan kwaliteit en deskundigheid
Hier komt het werken aan het bevorderen van de eigen deskundigheid aan bod en het samenwerken met andere beroepsgroepen. Verder wordt er aandacht besteed aan hoe kun je de kwaliteit van zorg verbeteren en de kwaliteit van de eigen werkzaamheden bewaken. Ook wordt de sociaal medische wetgeving besproken. Verder worden er verschillende onderwerpen behandeld, waaronder gezondheidsleer en medische ethiek. Kwaliteitszorg is erop gericht inzicht te verschaffen in het opzetten en onderhouden van een kwaliteitssysteem ten einde te komen tot kwaliteitsverbetering. Ook worden de diverse wetten behandeld waar je als Verzorgende mee te maken krijgt, denk hierbij aan de AVG, BIG en WGBO.
Verpleegtechnisch Handelen
Als verzorgende ga je in de branche waar je werkzaam in bent of in gaat werken diverse verpleegtechnische handelingen uitvoeren. Hieronder vind je de verpleegtechnische handelingen waaronder *voorbehouden handelingen waar tijdens de opleiding aandacht aan besteed wordt:
De volgende n (*) worden door de verzorgende-IG uitgevoerd:
medicijnen checken, registreren, distribueren, zo nodig controle op inname (volgens zorgplan);
– medicijnen toedienen: oraal, rectaal, vaginaal, via de huid, via de luchtwegen, via de slijmvliezen;
– verzorgen rode en gele wonden;
– zwachteltechnieken toepassen;
– verzamelen van monsters ten behoeve van diagnostiek (steriel en niet-steriel materiaal);
– eerste hulp (somatisch) verlenen bij: verwondingen, vergiftigingen, verstikking, verslikken, en bij ademstilstand en circulatiestilstand;
– een suprapubische katheter verzorgen;
– blaaskatheter en maagsonde observeren en controleren;
– blaasspoeling uitvoeren;
– lichaamstemperatuur beïnvloeden door middel van koude- of warmtebehandeling;
– subcutaan injecteren*;
– intramusculair injecteren*;
– insulinepen hanteren*.
Verpleegtechnische handelingen waaronder voorbehouden handelingen (*). Uit onderstaande lijst dient de verzorgende er vier aan te leren:
– katheteriseren van de blaas bij vrouwen en katheteriseren van de blaas bij mannen*;
– PEG-sondevoeding toedienen;
– verzorgen van zwarte wonden;
– zuurstof toedienen;
– toedienen van sondevoeding en voedingspomp bedienen;
– verzorgen van een stoma;
– tracheacanule en tracheastoma verzorgen;
– maagsonde verzorgen;
– blaaskatheter verzorgen.
Crisissituaties en onvoorziene situaties in de zorg
In deze module worden diverse crisissituaties besproken, denk hierbij aan crisissituaties die het gevolg zijn van gedragsproblemen, somatische problemen, grensoverschrijdend gedrag, calamiteiten en risicosignalering en preventie.