Modules en onderdelen*
Triage
Uitvoeren van de triage. Met behulp van de TriageWijzer de hulpvraag inventariseren en de ingangsklacht vaststellen. Denken in toestandsbeelden zonder op een diagnose te focussen. Urgentie van de hulpvraag inschatten en daaropvolgend het juiste beleid inzetten. Tevens wordt er aandacht besteed aan het geven van voorlichting en advies, hoe doe je dat en waar moet je rekening mee houden. Onderdeel van de triage zijn ook de omgangsvaardigheden. Het is gericht op het omgaan met de patiënt, maar ook het omgaan met elkaar als collega’s. Er wordt aandacht besteed aan het feedback leren geven en ontvangen.
Anatomie, Fysiologie en Pathologie (AFP)
Via deze vakken doet men kennis op van de bouw en het functioneren van het menselijk lichaam, en de belangrijkste ziekten met hun behandelwijze. Tevens worden de medische termen besproken. De anatomie, fysiologie en pathologie is voorbereidend op het uitvoeren van de triage en het uitvoeren van de medisch technische handelingen.
Geneesmiddelenkennis
Basiskennis van de meest gebruikte geneesmiddelen en hun toepassingsgebieden en het uitschrijven van (herhalings) recepten.
Inleiding in de gezondheidszorg en praktijkvoering
Bij dit vak komen de volgende onderwerpen aan de orde:
- de patiëntenadministratie en de spreekuurorganisatie in de verschillende organisaties (o.a. Ziekenhuis en huisartsenzorg)
- declareren van consulten (ICPC en DBC)
- de administratie met betrekking tot contacten met ziektekostenverzekeraars, specialisten en andere gezondheidszorginstellingen
- methodisch werken
- archivering en voorraadbeheer
- kwaliteitszorg
- arbo en veilig werken
Werken aan kwaliteit en deskundigheid
Hier komt de structuur van de gezondheidszorg in Nederland (o.a. 1e, 2e, en 3e lijnzorg) aan bod. Ook wordt de sociaal medische wetgeving besproken. Verder worden er verschillende onderwerpen behandeld, waaronder kwaliteitszorg, gezondheidsleer en medische ethiek. Kwaliteitszorg is erop gericht inzicht te verschaffen in het opzetten en onderhouden van een kwaliteitssysteem ten einde te komen tot kwaliteitsverbetering. Ook worden de diverse wetten behandeld waar je als doktersassistent mee te maken krijgt, denk hierbij aan de AVG, BIG en WGBO.
Voorlichting en advies geven & Medisch Technisch Handelen (MTH) en assisteren bij MTH
De patiënt voorlichting en advies geven. Voorbereiden van, het assisteren bij en het zelfstandig uitvoeren van diverse medisch technische handelingen. Bijvoorbeeld: bloeddruk meten, oren uitspuiten, injecteren, maken van cervixuitstrijkjes, aanleggen van verbanden, ECG maken, visus- en gehoortest uitvoeren, verwijderen van hechtingen, klaarmaken van steriele tafels en CRP, HB en Glucose bepalen. Het geven van voorlichting en advies bij onderzoeken en behandelingen. Dit vak bestaat uit theoretische en praktische lessen.
Keuzedelen
De keuzedelen zijn onderdeel van het onderwijs om verdieping en verbreding in het vak aan te brengen. De student kiest één van onderstaande configuraties.
Onderstaande configuraties worden (o.v.b. van wijzigingen) aangeboden. De student kiest één van de twee configuraties.
Configuratie 1.
1. Keuzedeel 480 uur |
D1-K1Kerntaak en werkprocessen |
K0101 Specifieke doelgroepen |
D1-K1: Omgaan met specifieke doelgroepen |
D1-K1-W1: Gaat om met patiënten uit de specifieke doelgroep
|
2. Keuzedeel 240 uur |
D1-K1: Gebruik maken van geneesmiddelen kennis |
K0043 Geneesmiddelenkennis |
D1-K1-W1 Bewaakt de medicatieveiligheid
D1-K1-W2 Adviseert over zelfzorgmiddelen D1-K1-W3 Bevordert therapietrouw bij geneesmiddelengebruik
|
Configuratie 2.
1. Keuzedeel 480 uur |
D1-K1Kerntaak en werkprocessen |
K0618 Zorg in instabiele en acute zorgsituaties |
D1-K1: Zorg verlenen in een instabiele of acute zorgsituatie |
kan een bijdrage leveren aan de bespreking van en besluitvorming rond ethische dilemma’s m.b.t. instabiele en acute zorgsituaties |
2. Keuzedeel 240 uur |
D1-K1: Gebruik maken van geneesmiddelen kennis |
K0043 Geneesmiddelenkennis |
D1-K1-W1 Bewaakt de medicatieveiligheid
D1-K1-W2 Adviseert over zelfzorgmiddelen D1-K1-W3 Bevordert therapietrouw bij geneesmiddelengebruik
|
Levensreddende handelen
Onderwijs in het verlenen van eerste hulp waaronder o.a. de reanimatie, verslikking/verstikking en acute wonden.
Generieke vakken
Nederlands, Engels en Rekenen
Naast de bovengenoemde ‘beroepsgerichte’ vakken moet je, voor het verkrijgen van je diploma, ook voldoen aan de algemene eisen die de overheid heeft opgesteld voor de vakken Nederlands, Engels en Rekenen. Het niveau van Nederlands en Rekenen is door het ministerie bepaald op 3F. Engels schrijven, spreken en gesprekken voeren op A2 en lezen en luisteren op B1.
De inhoud van deze onderdelen wordt zoveel mogelijk behandeld in de geroosterde lessen. Er wordt wel verwacht dat de student een startniveau bezit. Bij onvoldoende niveau of twijfel wordt vóór de start van de opleiding een test afgenomen. Als het niveau van deze vakken inderdaad onvoldoende is moet je zelf zorgen dat gedurende de opleiding het vereiste niveau behaald wordt.
Voor mbo-niveau 4 geldt dat voor één van de generieke examenonderdelen Nederlandse taal, Engels en rekenen een eindwaardering van ten minste een cijfer 5,0 moet zijn gehaald en voor de andere twee genoemde generieke examenonderdelen ten minste een cijfer 6,0
Loopbaan en Burgerschap
Loopbaan omvat diverse opdrachten, o.a. het schrijven van een motivatiebrief en cv, beschrijven hoe je het ziet met de studiebelasting versus het volgen van een opleiding.
Burgerschap bestaat uit 4 dimensies per dimensie werk je opdrachten uit.
- Sociaal maatschappelijke dimensie
- Dimensie vitaal burgerschap
- Economische dimensie
- Politiek-juridische dimensie
*Wijzigingen in het programma voorbehouden.